– Den sikkerhetspolitiske situasjonen etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022 og Sveriges og Finlands inntreden i NATO gjør det nødvendig å samarbeide tettere med våre nordiske naboer. Vi deler grense med både Sverige og Finland, og Norge blir viktig som både mottaks- og transittområde for militært personell og materiell. Dette stiller høye krav til utvalgte veier, bruer, jernbaner, havner og lufthavner, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding tirsdag.

Mandag og tirsdag denne uken har de tre ministrene tilbrakt sammen i Narvik. Der arrangeres NATO-øvelsen «Immediate Response». Ministrene har fulgt med for å se hvordan transportsystemet kan sikre den militære aktiviteten mellom landene.

«Havner, jernbane, vei og flyplasser må fungere godt sammen, ingen lenke er sterkere enn det svakeste ledd», skriver ministrene i en felles uttalelse de har sendt ut.

De skal nå styrke samarbeidet og vurderer å gå sammen om en nordisk strategi. De ønsker å få på plass en langsiktig plan for å utvikle og utbedre de ulike krysningspunktene over landegrensene.